Felhívások

Közeli határidők

Conference on Travel Writing

Borders and Crossings Conference, 13-16 September 2018, Juraj Dobrila, University of Pula, Croatia.

ALAPKÉPZÉS

Közeli határidők

Dalai Lama Fellowship for Emerging Leaders 2018

What would you do to change the world? Apply to become a Dalai Lama Fellow 2018.
Through our fellowship program, they select, convene, coach and provide funding for next generation leaders. Fellows join to a LifeLong community.

MAGISZTERI

Közeli határidők

Dalai Lama Fellowship for Emerging Leaders 2018

What would you do to change the world? Apply to become a Dalai Lama Fellow 2018.
Through our fellowship program, they select, convene, coach and provide funding for next generation leaders. Fellows join to a LifeLong community.

Phd / DLA

Közeli határidők

3rd Pacific International Politics Conference (PIPC), Hong Kong, China

The third Pacific International Politics Conference (PIPC) will be held in Hong Kong, China, 6-7 July 2018.

POSZTDOKTORI

Közeli határidők

Dalai Lama Fellowship for Emerging Leaders 2018

What would you do to change the world? Apply to become a Dalai Lama Fellow 2018.
Through our fellowship program, they select, convene, coach and provide funding for next generation leaders. Fellows join to a LifeLong community.

FIATAL KUTATÓI

Közeli határidők

Teaching Faculty Position in Enterprise Data Science, Drexel University

The Department of Information Science of the College of Computing and Informatics (CCI) invites applications for a full-time teaching faculty position in Enterprise Data Science. 

OKTATÓI


Jelenlegi oktatási szint:
I would like to receive Call for Applications/Papers for:
  

KÉPZÉSI SZINT
Alapképzés
Magiszteri
PhD / DLA
Posztdoktori
Fiatal kutatói
Oktatói
Kutatói
Doktorjelölt
Frissen végzett
TUDOMÁNYTERÜLET
FELHÍVÁS TÍPUSA
CÉLORSZÁG
Szűrő
Megszüntet

CRITBIZ: vállalkozásfejlesztési program indult a kreatív iparágak és az IT szektorokban


Sajtótájékoztatón ismertette a CRITBIZ vállalkozásfejlesztési program részleteit pénteken, Kolozsváron Gönczi József, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) alelnöke és Farkas András, a PONT Csoport társalapítója. 

A programot a ROVE bonyolítja le a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a kolozsvári PONT Csoporttal partnerségben. 

A CRITBIZ az Északnyugat-romániai fejlesztési régióban (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szilágy és Szatmár megyék) élő, ugyanitt vállalkozást alapítani kívánókhoz szóló program. A célcsoportba mindenki beletartozik, akinek az északnyugati régióba szól az állandó vagy ideiglenes lakcíme, 18-64 éves (kivéve a NEET – Nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő, 18 és 24 év közötti fiatalok) és a régióban, városi környezetben szeretne vállalkozást alapítani a kreatív iparágak vagy az IT szektorban.
A program 400 potenciális vállalkozó képzését vállalja, akik közül legalább 300-an üzleti tervet nyújtanak be, egy kétfordulós pitching során pedig kiválasztott 48 üzleti terv legfeljebb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyer

„Azért választottuk ezeket a szektorokat, mert úgy véljük, a régióban ezek versenyelőnyt élveznek. A nagyvárosokban, mint Nagyvárad vagy Kolozsvár, ezek a szektorok már a fejlődés motorját képezik, de régiós szinten sok városban beindíthatja a program a vállalkozási ökoszisztémát. A nagyvárosok humán erőforrást vonzanak el a kisvárosokból, de ez a program segítségével az emberek hazaköltözhetnek szülővárosukba, hogy ott fejlesszék ki a vállalkozásukat” – mondta Farkas András. 

A projekt időtartama három év, ebből az első év a célcsoport bevonzását, a képzéseket és a 48 nyertes üzleti terv kiválasztását tartalmazza. Emellett a nyertes vállalkozójelöltek szakmai gyakorlaton vesznek részt szakirányú cégeknél (a gyakorlat viszont nem a szakmára, hanem a vállalkozás mikéntjének gyakorlati aspektusaira fókuszál). A cégek konkrét megalapítására 2019 első felében kerül sor, a ROVE és a partnerek pedig ezután is szakmai segítséget nyújtanak és monitorozást végeznek a megalapított vállalkozások működésének segítéséhez.

A CRITBIZ lebonyolítói nagyon fontosnak tartják az előkészítést, a képzéseket is, ugyanakkor egy olyan ökoszisztéma létrehozását tartják fontos céljuknak, amelyben a vállalkozási kedv ezen a programon kívül is fellendülhet. Egy együttműködési hálózat létrehozása nem volt támogatási követelmény, a szervezetek viszont ezt szükségesnek tartották, és külön hangsúlyozták a pályázatukban – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

A képzéseket ismertetve Gönczi József elmondta, 32 tanfolyamra kerül sor a programban, megyénként legalább kettő, a többi pedig igény szerint. A képzéseket hat tréner vezeti, akik mind képzés, mind vállalkozások terén több éves tapasztalattal rendelkeznek. 

Egy tanfolyam negyven órás és két szakaszból áll: az első, háromnapos képzés egy hétvégén zajlik, a másodikat pedig a résztvevők igényeihez igazodva, hétköznapokon szervezik meg. A tanfolyamon a következőket sajátítják el a résztvevők: vállalkozói szellem, adózási rendszer, mit jelent egy kereskedelmi szerződés, banki folyamatok, üzleti terv, marketingterv. A tanfolyam végén a résztvevők vizsgát tesznek, amely egy tesztből és az üzleti terv bemutatásából áll” – ismertette Gönczi.

A célcsoport kiválasztásában többféle szempontot tartanak szem előtt: a képzésen résztvevők legalább 30%-a nő lesz, legalább 10%-a pedig 25 év alatti. A nyertes üzleti tervekből 24 az IT, 24 pedig a kreatív iparágak területén jön létre.

A CRITBIZ honlapja (www.critbiz.ro) már működik, és sikeresnek is bizonyult: a platformra eddig 150 személy regisztrált. A honlap folyamatosan információkkal bővül, a napokban pedig elérhetővé válik a program Facebook- és Instagram-oldala is.  

A program célja az is, hogy a régió mind a hat megyéjében minél több személyt szólítson meg, ennek érdekében az elkövetkező időszakban helyszíni tájékoztató találkozókat, további sajtótájékoztatókat szerveznek a lebonyolítók a hat megye székhelyein. 

*
A Romániai Vállalkozásokért Egyesület Bihar megyei magyar vállalkozóknak segít, hogy növeljék a versenyképességüket és gyarapodjon az általuk megtermelt hozzáadott érték mennyisége. Célcsoportjukat folyamatosan képzik és tájékoztatják, illetve azért dolgoznak, hogy a társadalom vállalkozókról kialakított képe minél pozitívabb legyen.

A Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megye üzleti környezetének legerősebb aktora, hálózatába helyi kamarák, kereskedelemmel foglalkozó cégek és szakmai szervezetek is beletartoznak. 

A PONT Csoport a társadalmi innovációs és részvételi folyamatok, vállalkozás és kultúra területén működő szervezet, amely különös hangsúlyt fektet a fiatal generációkra és az információs technológiák hatékony felhasználására.

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) által, a PONT Csoporttal és Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben lebonyolított CRITBIZ program több mint 11 millió lejes támogatásban részesül az Európai Szociális Alap részéről, a romániai Humán Tőke Operatív Program 2014-2020 keretében.


Kapcsolattartó:
Szabó Annamária
a CRITBIZ program kommunikációs felelőse
press@critbiz.ro

(forrás: Pont Csoport)

Oszd meg a Facebookon